Hírradar - Amit mi nem látunk, az nincs is. 

 • [11:07] Bárányhimlő felnőttkorban
  A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő e
 • [10:30] A természet nevel
  Az új tanulmány szerint azok a gyerekek, akik gyakran játszanak a szabadban, nagyobb valószínűséggel lesznek környezettudatos felnőttek.
 • [10:00] Az inhaláló használata árthat is?
  Úgy tűnik, az inhalált kortikoszteroidok használata elhízáshoz, kettes típusú cukorbetegséghez, szívbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet. Ez a kockázat érdekes módon azonban csak a nőknél figyelhető meg.
 • [09:41] Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban
  Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.
 • [09:30] Az ovi lett az új első osztály
  Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokban egyre többen mennek úgy első osztályba, hogy már jól tudnak olvasni.
 • [09:00] Miért jó a rendszeres testnevelés?
  Az Oregon Állami Egyetem vizsgálata szerint a gyakori testnevelés óra nemcsak fittebbé teszi a gyerekeket, de az egészséges életmódra is ösztönzi őket.
 • [07:38] Probiotikumok és gyulladás
  A gyulladás természetes folyamat, melyet a szervezet a fertőzések elleni küzdelemre és a sérülések gyógyítására alkalmaz. Azonban ha a gyulladás krónikus, vagy súlyos, akkor többet árt, mint használ.
 • [05:21] Hasizom-erősítés óriáslabdával
  A hasfeszítéses gyakorlatok (stabilizációs tréning) következő nehézségi fokozata óriáslabdával történik. Az ideális labdaméret a gyakorlásokhoz az a labdaméret, amire ha ráül, akkor a csípő és térdízületei pontosan derékszöget zárnak be.
 • [02:51] Milyen oltásokra van szükség terhesség előtt?
  A gyermekvállalást tervező nőknek idejében gondolniuk kell a védőoltásokra! A terhesség alatt bizonyos oltóanyagok már nem adhatók be. Egyetlen kivétel az antitesteket tartalmazó passzív védőoltások és az influenza elleni védőoltás.
 • [22:12] Szex 40 fölött: a férfiak és a nők is több együttlétre vágynak
  Sokan úgy gondolják, az aktív szexuális élet a fiatalkorral együtt lezárul, esetleg homályba vész, és egyre kevésbé játszik fontos szerepet a párok mindennapjaiban az intim kapcsolat. A WEBBeteg felmérésének eredménye épp ennek az ellenkezőjére mutat rá, í
 • [20:11] Ajakherpesz okai, tünetei, kezelése
  Az ajakherpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amit a Herpes simplex vírus 1-es típusa okoz. Az ajkakon kis, kifakadó hólyagok keletkeznek. Ezek gyakran érzékenyek, fájdalmasak és viszketnek.
 • [18:17] Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói
  Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat közelsége milyen csodálatos hatással van ránk: nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, ami testi egészségünkre
 • [16:07] Kevesebb alkohol, erősebb csontok
  Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.
 • [14:21] Egy ritkán előforduló betegség - a porfíria
  Szervezetünk kifogástalan működéséhez szükség van egy haem nevű vastartalmú festékanyagra, mely minden szövetünkben megtalálható.
 • [10:30] Erősebb az immunrendszerük a kutyát tartóknak
  Különös felfedezés, hogy azok az emberek, akik egész kis gyerekkoruktól fogva gyakran vannak kutyák társaságában, kisebb eséllyel híznak el, és ritkább esetükben az allergia is.
 • [10:00] Hálásnak lenni egészséges
  Az utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált a hála kifejezése, és ez nem is baj, ugyanis amint azt egy kutatás kimutatta, a hálaérzet egészségesebbé tesz minket.
 • [09:30] Elhízottaknak: avokádó!
  Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az avokádó kedvező hatással van a metabolikus szindróma különböző összetevőire.
 • [09:00] Vérnyomáscsökkentők a tányéron
  Alicia McDonough, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora szerint az olyan káliumban gazdag ételek fogyasztása, mint az édesburgonya, avokádó, spenót, bab, banán, de még a kávé is csökkenheti a magas vérnyomást.
 • [10:00] A zöld környezet jót tesz a szürkeállománynak
  A nyüzsgő belvárosi környezet és a békés természet is befolyást gyakorol az agy izgatottsági, foglalkoztatottsági és frusztrációs szintjére.
 • [09:30] Hogyan védjük meg a gyerekeket a mérgezéses balesetektől?
  A kisgyerekek körében igen gyakorinak számítanak a különféle mérgezések, így aztán nem árt, ha a szülők és a gondozók néhány óvintézkedést tesznek a problémák elkerülése érdekében – mondják a toxikológusok.
 • [09:00] Nem a méret nő, hanem a nagyotmondás
  Az átlagos férfi péniszmérete erekció során ma 5,5 centivel hosszabb, mint korábban volt – persze valószínűleg nem csoda, hanem túlzás áll a jelenség hátterében.
 • [08:30] Mikor kell félnünk fertőzéstől?
  Magas és elhanyagolható kockázatú élethelyzeteket sorolunk.
 • [14:50] Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program indult
  Ritka betegségek új diagnosztikai és terápiás eljárásait kidolgozó kutatási program indult uniós támogatással három vidéki orvosképző intézmény és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának összefogásával. 
 • [11:08] A madarak közelsége jót tesz a mentális egészségnek
  Nyüzsgő életünkbe kis feloldódást, nyugalmat visz, amikor megpillantunk egy cinkét vagy egy fekete rigót. Most egy új kutatás is alátámasztja, hogy aki a madarak közelségében él, annál kisebb a stressz okozta gondok és a depresszió kialakulásának kockázata
 • [11:50] Vitaminnal a zöldhályog ellen
  Kísérletes egérmodellben a B3-vitamin segít megelőzni a zöldhályog kialakulását – adta hírül a Science magazin.
 • [16:45] Kritikusan alacsony a magyarok D-vitamin-szintje
  Bár kora tavasszal a magyarok 95%-a szenved D-vitamin-hiányban (jelentős részük kritikus mértékben), továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a megfelelő pótlásra. Sokan azt gondolják, hogy a napsütés maradéktalanul feltölti a szervezet D-vitamin
 • [15:10] Magyar találmánnyal mérsékelhetők a dohányzás káros hatásai
  Egy magyar kutatócsoport Optimum Filter néven újfajta füstszűrőt fejlesztett ki, amely jelentős mértékben csökkenti a szervezetbe jutó dohányfüst káros és rákkeltő hatásait. A filterben szereplő szűrőanyagok nemzetközi szabadalmaztatása folyik, az egyik ko
 • [15:16] Engedélyeznék a génsebészetet, de designer babák nem lesznek
  A jövőben engedélyezni kellene a génsebészetet az öröklődő betegségek kezelésére vagy kialakulásának megakadályozására, de a módszert nem szabadna alkalmazni „designer" babák előállítására, írja most megjelent állásfoglalásában két egyesült államokbeli tud
 • [15:06] Ezért egészségesebbek a házasok
  A házas emberek stresszhormonszintje alacsonyabb, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké - állítják a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói, akik tanulmányukkal elsőként nyújtottak biológiai bizonyítékot a házasság egészségre gyakorolt hatásá
 • [14:59] Nyálkahártya beültetés segíti a rákból felépült férfit
  Nyálkahártya beültetésével javítottak egy nyelőcsőrákból felgyógyult páciens életminőségén berlini orvosok, a férfi sokkal könnyebben eszik és iszik azóta - közölte szerdán a Vivantes Klinika.
 • [16:38] Elterjedt a vérszegénység és a lisztérzékenység
  Csaknem minden negyedik ember vérszegény a világon, amely nagyrészt a gyermekkori vashiánynak köszönhető – derül ki a WHO (World Health Organization) adataiból. A vashiány az egyik leggyakoribb betegség a gyermekek körében, de a lisztérzékenység is közel 3
 • [18:47] Botrány egy kínai tanulmány körül
  Visszavonta kínai kutatók májátültetésekről szóló tanulmányát egy nemzetközi orvosi szaklap, mert fennáll a gyanú, hogy kivégzett elítéltek szerveinek átültetését rögzítő adatokat is felhasználtak a kutatásba
 • [16:04] Naponta 10 cukorbetegség miatti amputációt végeznek
  Naponta tíz olyan amputációt végeznek az orvosok Magyarországon, amikor cukorbetegség miatt kell valakinek a lábát levágni; 2014-ben 3658 ilyen műtétet végeztek - mondta Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem professzora az M1 aktuális csatorna pénteki műsorá
 • [16:08] Élő csótányt találtak egy nő fejében
  Élő csótányt talált páciense fejében, a szeme mögött befúródva egy indiai orvos.
 • [16:54] Influenza: két hét alatt annyi beteg, mint tavaly
  Kapaszkodók, ajtókilincsek, a bevásárlókocsik fogantyúi, bankjegykiadó automaták és a kártyaleolvasó terminálok gombjai. Ezek a legnagyobb veszélyforrások az influenzaszezonban. Persze az sem segít, ha valaki ránk tüsszent. Érdemes mindent megtenni a megel
 • [11:13] Küszöbön a férfi-fogamzásgátló gél
  Hatásosnak bizonyult állatkísérletekben egy új típusú, férfiaknak szánt fogamzásgátló gél, amely az ondóvezetékben megakadályozza a spermiumok áramlását – derült ki egy amerikai tanulmányból, amely szerint az új módszer a vazektómia alternatívája lehet.
 • [11:49] A tartós HPV-fertőzés veszélyeztetheti a családtervezést
  Több mint 50% az esélye annak, hogy kialakuljon HPV-fertőzés az ember élete során, azonban egy legyőzött fertőzés után csak az érintettek alig több mint felénél mutathatók ki HPV elleni antitestek, ami azt jelenti, hogy újra és újra megfertőződhetnek. A HP
 • [16:49] Káros anyagok szivárognak a gyorséttermi csomagolásból
  Több mint két tucat mérgező fluorozott vegyületet, köztük egy forgalomból kivont anyagot is találtak amerikai kutatók a gyorsétterem-láncok csomagolásaiban.
 • [16:17] A reggeli kihagyása szinte merénylet a szív ellen
  Nem csak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, mikor. Fontos a következetesség az étkezések időzítésében, a reggeli kihagyása pedig szinte bűn – figyelmeztetnek amerikai szívgyógyászok.
 • [12:56] Nem leszünk egészségesebbek a mérsékelt alkoholfogyasztástól
  Egy új-zélandi kutatás cáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek.
 • [11:31] Ezekkel az ételekkel legyőzhető az influenza
  Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést, elegendő a bőséges folyadékfogyasztás. Étrend-kiegészítők szedése és a „szuperélelmiszerek” fogyasztása helyett
 • [11:44] Tizennégy új fejlődési zavart azonosítottak
  Tizennégy új fejlődési rendellenességet azonosítottak gyerekeknél brit genetikusok - írta a Science Daily tudományos portál.
 • [16:56] Nyomtatott szervek vetnek véget a várólistáknak
  Évente nagyjából 120 000 szervátültetés történik emberből emberbe a világon, ezek jó része veseátültetés. Néha a donor élő önkéntes, de leggyakrabban valamilyen tragikus eseményben meghalt, egyébként egészséges alanyokból származnak a szervek. A donorok sz
 • [16:20] A depresszió növelheti a rákos halálozás kockázatát
  A depresszió és a szorongás növelheti annak a kockázatát, hogy bizonyos rákos megbetegedések halállal végződjenek - mutatta ki egy új brit tanulmány.
 • [11:38] Okosbábun lehet gyakorolni a szülés levezetését a Semmelweis Egyetemen
  Farfekvés, szülés utáni vérzés, vállelakadás – csak néhány azok közül a szülési komplikációk közül, amelyeket mostantól az elméleti képzés részeként is be lehet gyakorolni a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának új páciens szimulátorán.
 • [15:47] Leukémia elleni szert fejlesztettek ki magyar kutatók
  Idén kezdik meg annak, a magyar kutatók által fejlesztett, gyógyszerjelölt molekulának a klinikai vizsgálatait, amelytől a humán leukémia kezelésében várnak eredményeket.
 • [17:41] Évente tízmillió embert ölhetnek meg a parányi gyilkosok
  Ijesztő mértékben és sebességgel terjednek a különböző antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok, az úgynevezett szuperbaktériumok. A parányi gyilkosok lassan olyan veszélyessé válnak, hogy már az utolsó mentsvárnak számító antimikrobiális gyógyszerek
 • [17:12] Magyar szer kergeti a halálba a daganatos sejteket
  A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, amelynek sikeréről a tekintélyes Nature tudományos lap számolt be – közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
 • [14:28] A túl sok ülés és a túl kevés testmozgás gyorsíthatja az öregedést
  A naponta több mint tíz órát ülő és kevés fizikai aktivitást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregednek, mint azon társaiké, akik kevesebbet ülnek és többet mozognak napközben - állítják a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakembe
 • [13:07] Születési rendellenességeket okozhatnak az antidepresszánsok
  Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.
 • [11:27] Megakadályozhatja az időskori elbutulást a szaunázás
  A rendszeres szaunázás segíthet csökkenteni az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának, valamint a szívbetegségek okozta halálozás kockázatát - sugallják egy finn tanulmány eredményei.
 • [13:58] Ezzel már korán kimutatható a daganat
  Egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzését adtak át csütörtök délelőtt a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központjában. A berendezés a jelenleg elérhető legmodernebb és leggyorsabb Magyarországon; egy műszak alatt
 • [11:29] Gyorsabban öregszünk a sok üldögéléstől
  Nem csak elhízással, hanem gyorsabb öregedéssel is járhat a folyamatos ücsörgés – írja egy új kutatás.
 • [13:58] Az akupunktúra jó hatással lehet a kólikás csecsemőkre
  Az akupunktúra hatékony kezelési opció lehet az infantilis kólikában szenvedő csecsemőknél, azaz azoknál, akik naponta három óránál többet sírnak a hét három vagy több napján, állítják svéd kutatók.
 • [15:50] Becsavarodik, úgy fertőz a kolerabaktérium
  A súlyos, olykor halálos hasmenést okozó kolerabaktériumok támadáskor alakváltozáson mennek keresztül, hogy hatékonyabban hatoljanak be a bélfalba. Ennek az átalakulásnak a részleteit derítették most fel amerikai kutatók, akik szerint a folyamat blokkolásá
 • [16:12] Így pusztítja a stressz a szívet
  Az állandó stressz – az agy mélyen fekvő régiójára hatva – nagymértékben növeli a szívinfarktus kockázatát – tárták fel amerikai kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.
 • [12:45] Progeszteron-kezeléssel megelőzhető lehet az ismétlődő vetélés
  Két vagy több, ismeretlen okból bekövetkező spontán vetélés után a progeszteron-kezelés segíthet megtartani a következő magzatot – bizonyították amerikai kutatók.
 • [15:51] Kiderült, mire jó a féregnyúlvány
  A féregnyúlványt sokan csak felesleges csökevénynek tekintik, ami váratlan gyulladásával csak megkeseríti az emberek életét. Egy új kutatás szerint azonban fontos szerepet tölt be a szervezetben, ezért nem tűnt el az evolúció folyamán.
 • [11:20] Bizarr felfedezés: apró agyat találtak egy lány petefészkében
  Miniatűr agy növekedett egy 16 éves japán lány petefészkében, a képződményt szerencsére sikerült eltávolítaniuk az orvosoknak – írja a New Scientist magazin.
 • [14:48] Rejtélyes csecsemőhalált okozott egy D-vitamin-készítmény
  A francia hatóságok felfüggesztették egy ötéves kor alatti gyermekeknek szánt D-vitamin-készítmény forgalmazását, mert azt gyanítják, adagolásának köze lehet egy 10 napos csecsemő halálához. Az Uvesterol D nevű készítményt Franciaországban elterjedten adjá
 • [15:54] Az új szívet ma már magaménak érzem
  Ma 25 éve kapott új szívet az első sikeres szívtranszplantáción átesett beteg Magyarországon, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Azóta Magyarországon hajtják végre a második legtöbb szívműtétet Európában.
 • [11:22] Veszélyes lehet a munkahelyi sütizés
  Brit fogorvosok a munkahelyi sütizés egészségügyi kockázataira hívták fel a figyelmet és a rossz szokás megváltoztatását sürgették.
 • [10:54] Új szervet azonosítottak az emberben
  Önálló szervvé minősítették a bélfodrot, ami már eddig is ismertnek számított a kutatók előtt, pontos funkciója viszont nem igazán volt feltérképezve. Az átminősítéssel most nemcsak a működése, hanem a hasi és emésztő szervrendszeri betegségekben játszott
 • [09:42] Nyolcvan felett is előnyös lehet az edzés
  A rugalmas gumiszalaggal végzett rendszeres erősítő edzés a 80 év feletti nőknél is sok előnnyel járhat: a hatás elsősorban az izmok leépülésének megakadályozása, nem pedig az izomépítés.
 • [11:53] Festményekkel is diagnosztizálható az Alzheimer
  Egy művész festményei elárulhatják, hogy alkotójuk neurológiai betegségben szenved-e – állítja egy új kutatás.
 • [08:34] Kulcsfontosságú, mikor kezdünk lisztes ételt adni a babának
  Hozzávetőleg minden századik ember szenved lisztérzékenységben Magyarországon. Javarészt hajlam kérdése, hogy kialakul-e ez a leggyakrabban felszívódási zavarral járó autoimmun betegség – mondja Dr. Arató András. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyász
 • [14:39] Legyen óvatos a tévében látott főzőműsorokkal!
  Tömegek nézik a főzőműsorokat és -versenyeket, amelyek készítőiknek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a helyes élelmiszer-kezelési gyakorlatra, hogy jó példát mutassanak.
 • [08:03] Rejtett szívbetegségeket mutat ki a vérvizsgálat
  Egy olcsó vérvizsgálattal megjósolható, mely látszólag egészséges pácienseknél magas a szívroham kockázata.
 • [20:44] Hatásosak az ételreklámok a hízásra hajlamosoknál
  Az elhízásra hajlamosító génnel (FTO) bíró gyerekek jutalmazásért felelős agyi területe erőteljesebben reagál a gyorséttermi ételeket népszerűsítő televíziós reklámokra - állapították meg a szakértők.
 • [18:11] A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését
  A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik az öregedő és gyenge csontokat - állítják brit kutatók, akik szerint felfedezésük segíthet genetikai betegséggel született gyerekeken, idős embereken és űrhajósokon is.
 • [16:01] Egy olcsó vérvizsgálattal felderíthetők a rejtett szívbetegségek
  Egy olcsó vérvizsgálattal megjósolható, mely látszólag egészséges pácienseknél magas a szívroham kockázata.
 • [17:29] A téli forró italok három alkotórésze is segíti a fogyást
  A dietetikus szakemberek azt állítják, hogy segítheti a fogyásunkat, ha citrommal, mézzel és fahéjjal kevert forró vizet iszunk, írja a Daily Mail.